Az Egyházasdengelegen működő vállalkozások adókedvezményei

A szabad vállalkozási zónában tevékenykedő vállalkozások, így azok a cégek, akiknek Egyházasdengelegen van a székhelye, a következő adókedvezményeket érvényesíthetik:

Fejlesztési adókedvezmény

Ha Egyházasdengelegen legalább 100 millió forint értékű beruházást üzembe helyezett és üzemeltetett a cége, akkor ez a kedvezmény jár Önnek.

A kedvezmény előfeltétele, hogy a beruházás új létesítmény létrehozását, vagy létesítmény bővítését, vagy az előállított termék, nyújtott szolgáltatás, vagy a termelési, szolgáltatási folyamat alapvető változását eredményezi.

Szociális hozzájárulási adó kedvezménye

Amennyiben az Egyházasdengelegen belül működő cég fejlesztési adókedvezményre jogosultnak minősül, és a létszámát a fejlesztési adókedvezményre jogosító beruházás üzembe helyezését megelőző hónap átlagos statisztikai állományi létszámához képest új munkavállalók foglalkoztatásával növeli, úgy ez a kedvezményt is igénybe veheti.

Az igénybe vehető szociális hozzájárulási adókedvezmény az új munkavállaló foglalkoztatásának

  • első két évében a bruttó munkabérnek, de legfeljebb 100 ezer forintnak a 19,5 százaléka,
  • míg a foglalkoztatás harmadik évében a kedvezmény mértéke a felére, azaz 9,75 százalékra csökken.

Szakképzési hozzájárulás kedvezménye

A szakképzési hozzájárulás alapját csökkenteni lehet a cég által foglalkoztatott új munkavállaló után, amennyiben a vállalkozás egyúttal szociális hozzájárulási adókedvezményt is érvényesíti.

Az adókedvezmény új munkavállalónként legfeljebb 100 ezer forint adóalapig vehető igénybe a foglalkoztatás első évében.

Részmunkaidős foglalkoztatás esetén is igénybe vehető a kedvezmény, azonban ekkor figyelni kell arra, hogy az érintett munkavállalók esetén arányosítani kell és legfeljebb 100 ezer forint arányosan csökkentett része vehető figyelembe a kedvezmény érvényesítésekor.

Az adókedvezményeket 2020. december 31-ig lehet érvényesíteni.